Obce Čejkovice, Starý a Nový Poddvorov, v jejichž katastrech hospodaří Zemědělská a.s. Čejkovice, leží v jedné z nejteplejších lokalit jižní Moravy. Průměrná roční teplota je zde 9,2 °C. S příznivými teplotními a půdními podmínkami je i konfigurace terénu (převládající směr hřebenů kopců východ – západ) s nevyčerpatelnou plochou jižních svahů ideálním předpokladem pro pěstování révy vinné.
Půdní podklad – váté spraše s vyšším obsahem vápníku vedle péče hospodáře dává vzniknout buketním vínům s příjemným obsahem kyselin. Pěstování révy vinné se vine celou minulostí této historické lokality,první zmínky o pěstování révy jsou v Čejkovicích už ze 13.století.
Zemědělská a.s. hospodaří v současné době na 230 ha vinic, z nichž je 200 ha vinic plodných, 40 ha vinic mladých.
Průměrné stáří vinic v roce 2015 je 13 let, což svědčí o dobré hospodářské politice podniku. Tento údaj je souhlasný s parametry předních vinohradnických podniků v EU.
Ročně se likviduje 5 – 6 ha přestárlých vinic, na druhé straně se vysazuje 3 – 5 ha vinic nových.
Současnou výměrou vinic patří Zemědělská a.s. Čejkovice mezi největší pěstitele révy v naší republice. Láhvová vína pro naše zákazníky jsou vyrobena z našich vlastních hroznů. Zemědělská a.s. nenakupuje žádné hrozny, ani mošty či cizí vína.
Naší filozofií pro nejbližší budoucnost je produkovat odrůdová vína, kde u všech bude přesně vyznačena lokalita a maximální možné množství informací o víně.
Zastoupení pěstovaných odrůd:
- 50% bílé odrůdy
- 50% červené odrůdy
Skladba jednotlivých odrůd:
Müller Thurgau 15% • Veltlínské zelené 8% • Ryzlink vlašský 5% • Tramín 4% • Rulandské šedé 4% • Neuburské 4% • Chardonnay 4% • Ryzlink rýnský 3% • Sauvignon 3% • Rulandské bílé 2% • Moravský muškát 2% • Irsai Oliver 1% • Frankovka 12% • Svatovavřinecké 8% • Portugalské modré 8% • Zweigeltrebe 8% • André 5% • Rulandské modré 2% • Cabernet sauvignon 1%
Réva je pěstována na klasickém rýnsko – essenském vedení. Některé vinice z 80-tých let jsou ještě pěstovány na jednoramenné zácloně. Tento způsob vedení se již nerozšiřuje.
Průměrný výnos hroznů je 8 t/ha a průměrná cukernatost 20 ° ČSN (kolísá podle ročníku) jsou předpokladem výroby kvalitních odrůdových vín.